Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.6.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Uživatelé, kteří stále používají Windows 7, přišli o možnost instalace nových ovladačů přes službu Windows Update. To se netýká programu ESU. K dispozici nejspíš bude možnost bezplatného přechodu ze „Sedmiček“ na Windows 11.
doriel (497) | 25.6.202114:53
A jak chtějí přejít na 11, když stroje s Windows 7 nemají TPM 2 čip? Další lež a blud z dílny MSFT jak vyloudit peníze a práci z lidí zadarmo.
Odpovědět0  2
Don Q (345) | 21.6.202112:30
Aby si snad někdo nemyslel, že bez Microsoftu nelze žít: nainstaloval jsem poslední verzi Linuxu Mint na notebook z roku 2006. Instalace proběhla bez jediné chybičky, noťas pracuje bezvadně. Aktualizace Linuxu bez problému. Výkon procesoru v ntbooku pod Linuxem ­"fantastický­", řádově vyšší než ve stolním počítači s Windows a procesorem 25x silnějším. Ne, nebojte se, není to dezinformace ani chybné nastavení čehokoli.
Odpovědět2  6
doriel (497) | 25.6.202114:56
Souhlasím s tebou. Mínusy jsou od nevěřících Tomášů. Potvrzuji tvůj příspěvek, máš pravdu, protože mám takový notebook taky a funguje 7 let naprosto perfektně a stejně. Koukám na videa, surfuju po webu. Je to úžasný pocit nebýt otrokem pár aplikací. A navíc jem ušetřil ­- za HW i ­"operační systém­". Hodně štěstí, pane kolego.
Jediný rozdíl je, že používám českou Fedoru.
Odpovědět1  1
kra.l (119) | 25.6.202121:01
Ne lidi se nebudou zabývat nějakým nesmyslem Linux a řešením pořád nějakých kravin, když stále něco chybuje nejde a pak se jen x hodin hledá jak to pomocí příkazového řádku opravit nebo vyřešit. Né díky Linux je otřes. Lidi chtějí jednoduchost. proč na CNC strojích za miliony neběží Linux ?? A raději zvolí děravý Windows jako základ. Tam vy linuxáci by jste už měli hledat odpovědi.
Odpovědět1  1
doriel (497) | 28.6.20218:05
Já si myslím, že to máš pomatené. Zaprvé nevím, proč bych měl na CNC cpát cpát nějaký robustní operační systém a ještě k tomu Windows. Tipnu si, že tam stejně máte XP. Většina serverů běží na Windows ­(kolem 70% celosvětově­), ale to je tím, že tam nevymýšlejí žádné fíčury, ale jen záplatují díry. Takhle bych si představoval vysněné Windows 10 a 11 a neměl bych vůbec žádný problém je používat.
Dále Vaše premisa, že Linux je padající a nespolehlivý je mylná. Představa že musíte kouzlit v terminálu je deset, dvacet let stará. Jako Windows i distra ušly dlouhou cestu. Asi si pletete distribuce s Linuxem jako takovým. Všechny distribuce ­(GNU­/Linux­) mají stejné jádro a každá změna jádra musí být schválená týmem ­(včetně Linuse Torvalda­). Proto se Vám nestane, že po updatu Vám něco nefunguje, asi tak v jednom promile případů.
Tady si zkuste přečíst, co se stalo univerzitě, která chtěla do updatu podstrčit chybu ­(v rámci výzkumu co se stane­)

https:­/­/www.theverge.com­/2021­/4­/30­/22410164­/linux­-kernel­-university­-of­-minnesota­-banned­-open­-source

Ptáte se proč neběží na CNC na Linuxech. Nevím. Já bych si CNC za miliony s Windows nekoupil, když bych ho připojil do firemní sítě co má internet, porouchá se. Ale Vím, že Linux jádro používá půl planety v mobilech, čtvrtina v chytrých hodinkách a dokonce i iOS vychází ze stejného základu. Linux má modulární jádro a možná byste se divil kde všude běží, ikdyž v osekané podobě. V podstatě na tom stojí celý internet, protože kdyby Windows.. konec znáte. Otevřete oči, člověče.

https:­/­/www.omgubuntu.co.uk­/2016­/08­/25­-awesome­-unexpected­-things­-powered­-linux
Odpovědět1  1
Choakinek (1637) | 21.6.20215:45
Obsah obrázku z článku důvěrně znám. Přináší vzhled, který vidím každý den :­-­).

Nějak neexistují důvody k nákupu nového PC a tedy k přechodu na novější verzi Windows.

Zkrátka disponuji hardwarem, který byl poplatný době, kdy Windows 7 byla na vrcholu a tak se ztrácí smysl měnit operační systém.
Odpovědět8  3
RadecekH (811) | 21.6.20216:02
OS je hlavně prostředí pro běh softwaru. A pokud chcete používat dnešní software, je logické používat k tomu i aktuální operační systém a ne 12 let starou vykopávku. U prohlížeče by vás ani nenapadlo používat 12 let starou verzi, ale u OS to z nějakých důvodů schvalujete. Holt logika není s každým kamarádka, že?
Odpovědět9  7
peetey (8) | 21.6.20216:30
Som vyvojar, preto rozumiem snahe MS, aby co najviac pouzivatelov ­(idealne vsetci, ale to je zrejme utopia­) pouzivalo aktualnu verziu ­(boj so starsimi verziami zazivam pri podpore dost casto­).
Na druhej strane ste podstatu vystihli celkom presne ­- OS ako prostredie pre beh programov. A pokial vsetky programy, ktore dany pouzivatel pouziva, na danom OS funguju k jeho uplnej spokojnosti, preco by mal nieco menit? A ked sa k tomu pridaju este dalsie veci, ako nekompatibilita HW s novsim systemom, pripadne nejaky vnutorny ­"odpor­" ­(z akehokolvek dovodu ­- vizual, ­"spehovanie­", automaticke updaty, ...­), tak sa pouzivatelom vobec necudujem, ze nechcu upgradovat. Samozrejme nemozu v tomto pripade ocakavat oficialnu podporu ­(resp. nejaky cas tu platenu este ano­), ale s tym je vacsina takychto pouzivatelov podla mna zmierena ­(vela z nich to dokonca berie tak, ze maju konecne od MS a jeho updatov pokoj :­-­) ­).
Odpovědět9  0
wrah666 (6205) | 21.6.20216:33
U systému tě to napadne dost snadno. Například znám x firem, kde prostě na w10 přejít nemohou. Mají buď sw nebo HW, který w10 nepodporují. A přitom jde často o programy či stroje v hodnotě v řádu milionů. ­(Krásným příkladem bývají teklamní agentury a speciální tiskárny, plotry a řezací plotry. Nevyhodíš plně funkční ­(a požadavky plnící­) stroje za půl míče nebo víc, jen proto, že se je MS a výrobce rozhodli ­"nepodporovat­". Spíš zůstaneš na w7 s celou firmou, aby ses vyhnul případné nekompatibilitě dat a formátů.
Odpovědět9  0
Pavel Matějka (1669) | 21.6.20217:07
Za nepodporu plotru za půl melounu Microsoft opravdu nemůže. To je politika výrobce ­- taky potřebuje prodávat nové plotry.

Pokud se uživateli plotr za půl melounu za ty roky nezaplatil a nevydělal na mzdy, náklady a na nový, znamená to, že nebyl využitý ­- a měl být zakoupen plotr jen za dvě stě litrů.
Odpovědět1  8
wrah666 (6205) | 21.6.20217:14
A­) ano, může za to výrobce, ale VÁM to asi bude fuk, pokud pod W7 naprosto v pohodě slouží a zcela dostačuje k výrobě. ASI prostě zůstanete na w7
B­) Kdo říká, že se nezaplatil? Zaplatil se po pár měsících provozu. Ale to fakt není důvod, proč ho vyhazovat a kupovat nový.
Odpovědět11  0
Hnizdo (450) | 21.6.202111:56
Hlavne tim duvodem nemuze byt novy OS.
Odpovědět2  0
doriel (497) | 25.6.202115:03
Přesně tak, jak se píše o pár příspěvků výš ­- OS je prostředím pro běh SW. A pokud se to prostředí konstantně mění, tak to podle mě není dobré prostředí.
Vím o čem mluvím. Dělám ve firmě, kde se nám při přechodu na jednotlivé buildy stalo, že třeba přestal fungovat CAD ­(Catia­) a další specializovaný SW za desítky až stovky tisíc. A takřka každý rok zkoušet naše SW vybavení na virtuálce, jestli běží i na nové verzi Windows je prostě nesmysl. Pochopil bych to jednou za 3 roky při vydání nové verze, ale podstupovat to riziko každé první tři úterky v měsíci kvůli aktualizaci je bullshit.
Odpovědět1  0
hor411 (154) | 21.6.20218:37
U nás ve firmě jsou sice jen dva plottery, oba 16 let staré a oba fungují i na posledních W10 21H1 ­(i když se pro jistotu používá stále 20H2­). To samé ­"velké tiskařské stroje­" ­(jsem IT a ne tiskař, takže nevím jak to nazvat aby to bylo dobře­), jsou tu minimálně 15 let ­(ne všechny­) a všechny fungují i s W10. Ale ano, viděl jsem firmu, která jede ještě na ­"OS­/2­" ­(čti ArcaOS­) přesně kvůli Vámi popsané situaci...
Odpovědět2  0
honza1616 (3722) | 21.6.20219:21
OS​­/2​­" ​­(čti ArcaOS​­) ....
Tak na tomto nebo na něčem co je tomu vizualne podobne, u nas ve firme běhá polovina stroju ktere jsou řízený automaticky. Stroje uz musejí byt dávno zaplacené, ale proč je vyhazovat když funguji, že?
Z druhé strany, žádný stroj neni připojen k internetu a ovládají se zadavanim parametrům jako na obycejne kalkulačce. O duvod vic nechat stroj sloužit dokud funguje, což v naší firme někteří berou az příliš doslovně.
Máme nového majitele a bylo by fajn kdyby investoval do nakupu nového vybaveni, kdyz zde mame jeden stroj ktery pamatuje ještě 2sv válku
Odpovědět2  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.